Geen fotografie zonder beeldbewerking

(Daarom staat het ook in ons logo)

Elke foto uit een digitale camera ondergaat minstens enige mate van beeldbewerking.
Zoals het oplichten van schaduwen, aanpassen van kleuren, toepassen van lenscorrecties, verscherpen en ruis onderdrukken.

Wanneer je daar niet al te veel over na wilt denken dan stel je de camera in op jpg formaat.
De camera doet dan automatisch alle beeldbewerking volgens de ingestelde waardes en produceert een kant en klare foto. Je kunt er wel invloed op uitoefenen door instellingen te wijzigen in het menu van je camera, maar dat doe je vooraf.

RAW - Alle informatie blijft behouden

Als professionele fotograaf wil je graag zelf de touwtjes in handen houden en volledige controle hebben over het eindresultaat van elke foto. Daarom fotograferen we in het RAW formaat en doen we alle beeldbewerking achteraf, op de computer. Het RAW formaat bevat namelijk alle beeldinformatie die van de sensor afkomt, en dat is véél meer dan wat er in een jpg foto overblijft.
Hierdoor hebben we veel speelruimte om bijvoorbeeld details in lichte of donkere delen van de foto zichtbaar te maken, en volledige controle over de kleuren.

Software

Bij Bona Pictura maken we vooral gebruik van de professionele software van Adobe, te weten Lightroom en Photoshop. In Lightroom begint het met de selectie van het geschoten materiaal en markeren we de beelden waar we mee verder willen. Vervolgens krijgt elke foto de bewerkingen die nodig zijn om er een mooi beeld van te maken. Sommige foto's worden daarna doorgestuurd naar Photoshop voor speciale bewerkingen zoals retoucheren, objecten uit het beeld verwijderen, composities met meerdere beelden, etc. etc. Daarna worden soms nog creatieve bewerkingen toegepast waarvoor wij, naast Lightroom, voornamelijk software van ON1 en Topaz labs gebruiken.

HDR - High Dynamic Range

Soms is er zoveel contrast verschil tussen donkere en lichte delen van een beeld dat het niet in één opname vastgelegd kan worden: Als je belicht voor de donkere delen verlies je detail in de lichte delen en andersom, als je in de lichte delen detail wilt behouden worden de schaduwen veel te donker.
In zo'n geval kun je gebruik maken van de HDR techniek (High Dynamic Range). Daarbij maak je, liefst vanaf statief, 3 of meer opnames achter elkaar waarbij je de belichting varieert zodat je opnames hebt waarbij de schaduwen goed belicht zijn, opnames met detail in de lichte delen, en alles daar tussenin. Door deze opnames in de nabewerking met elkaar te combineren kun je komen tot een beeld waar alle details inzitten en er toch natuurlijk uitziet.
Ook hiervoor gebruiken we bij Bona Pictura uiteraard speciale software zoals Photomatix Pro van HDRsoft.

Zoals u ziet is een fotograaf nog (lang) niet klaar na de fotoshoot. Er is altijd nog tijd nodig voor de nabewerking. Met sommige foto's zijn we in een paar minuten klaar, soms kan het uren vergen. Maar uiteindelijk komen we altijd tot een goed beeld, een Bona Pictura!

Hieronder ziet u een aantal voorbeelden van foto's voor en na de beeldbewerking.